Az új piac a számok tükrében

Az árusítócsarnok területe: 923 m2
Árusítócsarnok berendezése: 7 sorban 88 árusító asztal, összesen 176 méter hosszúságban
Üzletek száma: 12 db
Üzletek összterülete: 540 m2
Közösségi helyiségek területe: 64 m2
Rusztikus dísztéglával fedett falfelület: 900 m2
Térkőburkolatos felület nagysága: 1500 m2
Aszfaltozott felület: 300 m2
Kialakított parkolók száma: 20 db
Zöldfal hosszúsága: 167 méter (50 tonna tűzihorganyzott acélból készült)
Beültetett borostyánok száma: 750 db
A létesítmény területén ültetendő fák száma: 10 db


Az építkezés időtartama: 2019. április 9. – 2019. október 31.
Beruházás teljes bruttó költsége: 733 653 621 Ft
Elnyert TOP támogatás: 500 millió Ft


SAJTÓKÖZLEMÉNY
OKTÓBER VÉGÉN ZÁRUL A PIAC PROJEKT
2019. OKTÓBER 25.


Pápa Város Önkormányzata 500 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Helyi gazdaságfejlesztés című pályázati kiírásán A pápai városi piac fejlesztése című pályázatával. Az elnyert forrásból megvalósított új létesítmény megfelel a városfejlesztési, belváros rekonstrukciós tervekben megfogalmazott céloknak és a korszerű, korunk minden igényét kielégítő piacüzemeltetéssel kapcsolatos elvárásoknak. A beruházás közvetlenül és közvetetten is hozzájárul a helyi és térségi gazdaság élénkítéséhez, a térség lakosságának helyben maradásához és boldogulásához, valamint a helyi, térségi áruk fokozottabb megjelenéséhez és a térségi mezőgazdasági termelés, a házi/kisüzemi feldolgozás, kézművesség erősödéséhez.

Az elnyert 500 millió forintos támogatást a város, a képviselő-testület döntése alapján közel 250 millió forinttal egészítette ki, a tervekben megfogalmazott új piaclétesítmény teljes bruttó költsége 733 653 621 Ft.

Az új piac építését megelőzően már múlt év őszén elbontották a régi épületet, a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező pedig 2019. április 9-én kezdte meg az új létesítmény építését. Az alapok elkészítését követően az üzletek vasbeton falait és a kiszolgáló helyiségek téglafalait húzták fel, június elején már a födémet és a betonkoszorút is ráemelték a készülő épületre. Júniusban az épületek külső szigetelése elkészült, a kivitelezők pedig megkezdték a rusztikus téglaburkolat rakását valamennyi külső falfelületre. Júliusban indult az árusító csarnok fémszerkezetének építése, mely szendvicspanel fedést kapott. Augusztus elején már az árusító csarnok betonaljzatát készítették a kivitelezők, emellett pedig folyamatosan készültek a belső munkák, gépészeti szerelések. Szeptemberben a létesítmény különlegességének, a zöldfalnak a szerkezete is épült, zajlott a térkőburkolat lerakása az épület körül, az utak aszfaltozása és a befejező munkálatok.

Október elején az önkormányzat mind a lakosság, mind a potenciális árusok, mind pedig a konzorciumi partnerek és környékbeli településvezetők számára nyílt napot rendezett, hogy bemutassák az új piacot.

Az új piac 21. századi körülményeket biztosít mind az árusítók, mind a vásárlók számára. A 12 db üzlet saját vizesblokkal rendelkezik, az árusítócsarnokban 88 pult kapott helyet, a piac kiszolgálására piacfelügyelői irodát, gombavizsgáló helyiséget, vendégmosdókat és hulladékgyűjtő edény tárolót alakítottak ki. Az épületet térkőburkolatos felület veszi körül, mely sétányt és parkolókat is tartalmaz, a létesítményt pedig három oldalról zöld fal határolja.

A projekt október 31-én zárul, ezt követően az üzletbérlők saját profiljuknak megfelelően alakítják ki az üzletbelsőket, így az új piac várhatóan december közepén nyitja meg kapuit.

További információ kérhető:
Pápa Város Önkormányzata
radi.robert[kukac]papa.hu

PÁPA Időjárás